Moody’s znížila rating viacerým veľkým bankám v Rusku

08.07.2013 Celý región

Moskva 7. júla (TASR) – Medzinárodná agentúra Moody’s Investors Service znížila viacerým veľkým bankám v Rusku dlhodobý úverový aj depozitný rating. Dôvodom je zhoršenie stavu verejných financií Ruska, čo znamená, že vláda má menej prostriedkov na prípadnú podporu bánk. Informovala o tom agentúra Ria Novosti.

Výhľad ratingu týchto bánk však zostáva stabilný, uvádza Moody's vo svojom vyhlásení.

Konkrétne, agentúra znížila rating Sberbank (z A3 na Baa1), banky VTB a VTB24 (z Baa1 na Baa2) a Ruskej poľnohospodárskej banky (z Baa1 na Baa3).

Moody's sa pri revízii, ktorá sa začala v apríli, sústredila na možnosti ruskej vlády poskytnúť bankám v prípade potreby finančnú injekciu. A dospela k záveru, že finančná pozícia vlády sa zhoršila a to znižuje jej schopnosť absorbovať prípadné šoky ako napríklad dlhšie trvajúci pokles cien ropy.

Objem financií v Rezervnom fonde, v ktorom štát akumuluje príjmy z predaja ropy a plynu v ťažkých rokoch po vypuknutí globálnej finančnej a hospodárskej krízy, výrazne klesol. Na ilustráciu: zatiaľ čo v roku 2008 Rusko naakumulovalo v Rezervnom fonde finančné prostriedky vo výške 16,1 % hrubého domáceho produktu (HDP), tento rok má k dispozícii len finančné rezervy vo výške 8,5 % HDP.
 

Vyberte región